nazad

... Pedagoška podobnost i usklađenost sa programom nastave.

Već iz opisa svezaka vidi se uska usklađenost celog teksta svezaka sa programom nastave Tehničkog obrazovanja do te mere da ne samo što daje stavove upoznavanja učenika sa skladom između nauke i tehnike, već još i stimuliše učenika na samostalne zaključke i ohrabruje ga na nove korake u smislu inovacija.

I pored toga što mu se nude već pripremljeni elementi u kompletu za sklopove, učeniku se sugerišu i primene i nekih elemenata: čepova, zaptivaka, creva koja se mogu naći u kućnom okruženju, pa se na taj način kod učenika vrlo korisno podstiče asocijativni način tehničkog razmišljanja.

Besplatno školovanje u srednjoj i istočnoj Evropi imalo je za posledicu poslednjih

pedeset godina teško siromaštvo u laboratorijskim i tehničkim sredstvima za praktikume i praktične vežbe učenika. Zbog toga su naši srednjoškolci pa i studenti imali uvek po pravilu visoko obrazovanje iz teorijskih predmeta: matemetike, računarstva, astronomije, astrofizike ali slabije u praktičnim laboratorijskim tehnikama.

To je potvrđeno na nebrojenim takmičenjima naše omladine u Evropi i svetu. naši su fizičari, inženjeri, pa i hemičari učili praktični, laboratorijski deo svojih nauka posle diplomiranja i često sticali ga u praksi, pošto se zaposle, što je u nekim slučajevima prekasno.

Zbog toga, smatram da je nastava Tehničkog obrazovanja dragocena klica koja se mora pažljivo negovati, značajno podići sa većim ulaganjima u materijalnu opremu da bi se opšte tehničko obrazovanje i biotehničko obrazovanje moglo da približi zapadno Evropskom. U tom kontekstu ove sveske čine objektivno jednu uzdanicu kojoj se može slobodno pružiti poverenje.

Zaključak

Iz izloženoga očigledno je da radne sveske budući da su u skladu sa Programom nastave Tehničkog obrazovanja, pedagoški postupno uvode učenike u svet tehnike do te mere da se u toku jedne godine dana učenik ohrabruje na samostalno konstruisanje i ohrabruje da bezbedno koristi alate što i čini glavni cilj predmeta Tehničko obrazovanje.

Posebna prednost koju imaju ove sveske je u tome što se gradivo ne predstavlja tako da je sve rešeno, već se pažljivo daje učeniku sloboda sopstvenog razmišljanja, neguje asocijativni način mišljenja i zaključivanja, što čini elementarnu psihološku pripremu za budućeg istraživača u odraslim godinama. Ta klica predstavlja dragocenu osobinu svezaka koje Autor treba da primi ne samo kao kompliment već i kao zavet da tu klicu i dalje pažljivo neguje.

Zbog svega ovoga smatram da su sveske u celini: programski, pedagoški, koncepciono i tehnički podobne i neposredno primenljive za nastavu Tehničkog obrazovanja, te ih kao takve srdačno preporučujem.

Prof. dr. Đ. Bek-Uzarov